Kosovë

Elon Musk mbështet taksën që shumë nga bashkëmoshatarët e tij miliarderë e përçmojnë

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Elon Musk e ka bërë të qartë se është kundër një takse mbi pasurinë ndaj amerikanëve më të pasur që mund t’i lërë atij një faturë tatimore vjetore në miliarda. Por ai mendon se taksimi i trashëgimisë është një ide e mirë, transmeton EkonomiaOnline.

“Në përgjithësi, unë mendoj se taksa mbi pasurinë është një taksë e mirë,” tha CEO i Tesla në Samitin e Këshillit të CEO të Wall Street Journal në përgjigje të një pyetjeje se si duhet të tatohen miliarderët. Ai tha se norma e tij marxhinale e tatimit është e lartë dhe se ai paguan edhe tatimin mbi shitjen.

Taksat federale të pasurive dhe dhuratave marrin një pjesë të trashëgimisë me vlerë më shumë se 11.7 milion dollarë për një individ ose 23.4 milion dollarë për një çift të martuar. Dikush që vdes dhe u lë nën këtë shumë trashëgimtarëve të tij, nuk ka pse t’i japë qeverisë federale një pjesë.

Kundërshtarët e taksës mbi pasurinë argumentojnë se ajo penalizon kursimet gjatë jetës së dikujt dhe përbën në thelb një taksë të dyfishtë mbi të ardhurat. Mbështetësit e taksës shekullore thonë se ajo eliminon pabarazinë ekonomike duke siguruar që pasuria e madhe nuk mund të rrjedhë e papenguar midis brezave. Në praktikë, masa prek relativisht pak prona dhe njerëzit më të pasur të vendit nuk e kanë shumë problem ta shmangin atë nëpërmjet besimeve dhe kontabilitetit të zgjuar.

Nuk është hera e parë që Musk ka shprehur mbështetje për taksën mbi masat e tjera që ligjvënësit kanë propozuar për të vendosur më shumë taksa ndaj individëve më të pasur të vendit, si një taksë më e lartë mbi fitimin e kapitalit.

“Taksa më e lartë mbi pasurinë është më e mirë se taksa mbi të ardhurat/fitimet kapitale. Probabiliteti që pasardhësit të jenë po aq të shkëlqyer në shpërndarjen e kapitalit nuk është i lartë,” shkroi Musk në Twitter në 2018.

 

Lexo lajme tjera

No Content Available

Aktuale